torsdag 15. oktober 2009

Hallo!

Denne bloggen kommer til å omhandle vårt nye fantastiske hverdag på leka. Alt fra dagligliv til utenkelige hendelser kommer til å bli skrevet om her. Hvor ofte bloggen blir oppdatert, kommer helt ann på dekning og tilgang på strøm...... :) For de som ikke er så opplyste om denne fantastiske øya, her kommer en del info:
Leka er Namdalens og Nord-Trøndelags nordligste kommune, og består av hovedøyene Leka og Madsøya i tillegg til Gutvik på fastlandet. Fiskeværene Sklinna og Horta er også en del av Leka. Høyeste punkt på Leka er Vattinden, 418 moh.

Leka har vært bebodd i over 10 000 år og man kan finne blant annet hulemalerier på øya. Det er registrert over 400 fornminner i kommunen. I dag er de viktigste næringsveiene landbruk og fiskeoppdrett.

Herlaugshaugen på Leka er i dag den største gravhaugen man vet det har vært begravd mennesker i. Basert på Snorre Sturlasons beretninger tror man at gravhaugen tilhører Kong Herlaug som angivelig skal ha dødd mens Harald Hårfagre var på vei mot Namdalen. Dette tyder på at Leka var ett maktsenter i yngre jernalder. I senere tid har det blitt laget ett spill rundt haugen; Eit spel om kong Herlaug

En av de mest berømte historiene fra Leka er historien om ørnerovet. I 1932 forsvant tre og ett halvt år gamle Svanhild, og ble funnet igjen ved ett ørnereir oppe på en fjellhylle i berget, i beste velgående. Historien har både blitt bok og film. Det har likevel blitt hevdet at treåringen sannsynligvis selv har klatret opp på fjellhyllen. Denne historien kan man kjenne igjen i på kommunevåpenet.

Leka er også viden kjent for den spesielle gulrøde steinen man kan finne flere steder på øya. Andre kjente naturmerker er Lekamøya.

Antall innbyggere er pr. 01.01.2009 er 576, ja dere leste riktig fem hundre og sytti seks innbyggere. Dette er fordelt på to øyer og fastlandet. På leka er det to butikker, coop og joker. coop'en er også bensinsstasjon/ minibank og apotek. Joker mener jeg å huske er post i tillegg.

Dette er nok info for nå. Flytting vil skje i begynnelsen av november, så dagene nå går med til å kjøre søppel på lindum og pakking hjemme. Snakkes senere. Hilsen Kjetil, Sylvia, Marcus, Didrik og Lotte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar